• Vertrouwenscontactpersoon (VCP)

  Samen een veilig sportklimaat
  Met ingang van het seizoen 2023-2024 is er een belangrijk besluit genomen door de vertrouwenscontactpersonen (VCP) van DKV Fortuna ’74, VV UHC en LTV Harava. Het sportklimaat waar alle leden zich grotendeels bevinden is op het terrein van Schaarweide. De clubs werken op veel vlakken steeds meer samen en ook onder de leden is er genoeg saamhorigheid. Daarom bieden wij, de vertrouwenscontactpersonen, vanaf nu een gezamenlijk meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag.

  Vertrouwenscontactpersoon, wat houdt dat precies in?
  De Vertrouwenscontactpersoon (VCP) is het eerste aanspreekpunt bij grensoverschrijdend gedrag. Wanneer je te maken hebt met pesten, discriminatie, seksueel ongewenst gedrag of ander gedrag waardoor jij je niet prettig voelt bij het sporten, kun je contact opnemen met één van ons. Dat mag altijd, want gedrag is grensoverschrijdend als het jouw grenzen overschrijdt. De VCP luistert goed naar je verhaal en bespreekt samen met jou hoe we het probleem kunnen aanpakken. Samen kijken we welke stappen je kunt nemen of denkt de VCP met je mee wie jou zou kunnen helpen. Het kan zijn dat je met de betreffende persoon in gesprek gaat, met je trainer of met het bestuur. Ook kunnen wij jou eventueel verwijzen naar een vertrouwenspersoon van de NOC*NSF (Nederlandse sportorganisatie), onderdeel van het Centrum Veilige Sport. De naam vertrouwenscontactpersoon zegt het al: je kunt ons in vertrouwen iets vertellen en wij zijn altijd onpartijdig. Jij beslist wat er verder met jouw probleem gebeurt, wij helpen je op weg. Als VCP zorgen wij voor een (eventueel anoniem) schriftelijke terugkoppeling aan het desbetreffende bestuur. Bij een strafbaar feit moet altijd de politie erbij betrokken worden.

  Wat betekent deze samenwerking voor mij?
  Wanneer je te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag, kan je contact opnemen met één van ons. Omdat wij met drie VCP’s sterk zijn, hopen wij een keuze aan te bieden voor een persoon waarbij jij je op je gemak voelt. De VCP die je kiest hoeft dus niet gebonden te zijn aan jouw club, wij werken vanuit één punt. Wel hebben wij hiervoor nog aparte e-mailadressen, zodat je enkel één iemand in vertrouwen hoeft te nemen. Dat behoudt de anonimiteit en maakt het toegankelijker om je verhaal te doen. Wel zal de VCP het bestuur van jouw club (eventueel anoniem) inlichten.
  Daarnaast is er een preventiebeleid opgesteld met onder andere gedragsregels. De VCP’s onderhouden dit beleid en dit geldt voor Fortuna, UHC en Harava. Zo kunnen wij met zijn allen een veilige omgeving waarborgen op Schaarweide.

  Hoe kun je contact met (één van) ons opnemen?
  Sam Sommerdijk: vcp@fortuna74.nl
  Annemarie Gooiker: vcp@vvuhc.nl
  Bas van Duifhuizen: vcp@harava.nl

  Uiteraard mogen jullie ons ook aanspreken rondom Schaarweide, of in de sporthallen. We plannen dan samen een geschikt moment om verder te praten. Vind je het prettiger om met iemand van buitenaf te praten dan kun je contact opnemen met het Vertrouwenspunt sport van NOC*NSF, zij zijn (zonder extra kosten) van maandag t/m vrijdag 08:00-20:00 te bereiken via 0900-2025590 of via de WhatsApp 06-53646928.